Tvättmaskin bäst i test 2024

Ute efter en billig tvättmaskin? Den billigaste tvättmaskinen är den med lägst risk att gå sönder och som är billig i drift! Vi listar den bästa billiga tvättmaskinen, mest prisvärda och den som är bäst i test.

Albert
Adam

Albert har som tidigare butikschef för en av Sveriges största vitvarukedjor omfattande kompetens och erfarenhet för att guida dig rätt genom vitvarudjungeln. Adam har i sin tur hjälpt flera ledande aktörer inom branschen med marknadsföring. Vårt mål är att du ska köpa billiga vitvaror som håller god funktionalitet och kvalitet – Läs mer om oss.

Upp till 50% rabatt just nu

Alberts tipsar – Så väljer du bäst billig tvättmaskin 2024

Alberts val: Bäst tvättmaskin 2024

Om tvättmaskinen står nära andra rum som du eller din familj vistas i så blir ljudnivån viktig. Det brukar framgå hur mycket db det är vid tvätt och hur mycket som låter vid centrifugering. Eftersom det alltid låter mer vid centrifugering så är det främst det som vi tycker att man ska hålla utkik efter, alltså hur mycket den låter när den låter som högst.

Eftersom en tvättmaskin drivs av både el och vatten så blir det viktigt att säkerställa att du väljer en energi och vattensnål tvättmaskin. Om ni är en stor familj eller tvättar mycket av annan anledning så finns det mer pengar att spara in jämfört med om du bor i exempelvis ett singelhushåll.

Välj en tvättmaskin som har 1400 eller 1600 varv centrifugering. Centrifugeringen mäts i antal varv per minut. Exempelvis 1200, 1400 eller 1600 varv. Vår erfarenhet säger att allt som är 1400 varv och uppåt är bra. Det är en balans där lägre antal varv inte gör att tvätten blir lika ren och torr och om det är för högt antal varv kan det istället slita mer på kläderna. Vi rekommenderar 1400 varv eller 1600 varv.

Vissa maskiner har ett kolstift som sitter i motorn. Andra har en kolborstfri motor som istället drivs av en induktionsmotor. Den motorn som har kolstift är ett sämre alternativ eftersom det finns stor sannolikhet att kolet tillslut slits ut och måste bytas ut. Både kolet och arbetetskostnaden från servicefirmor som byter ut kolstiftet är dyrt. Vi rekommenderar istället att köpa en tvättmaskin med kolborstfri motor. Alla varumärken kallar en kolborstfri motor för olika saker, exempelvis induktionsmotor, eller ecosilence drive. Det som induktionsmotorn gör är att den blir tystare, starkare och har betydligt längre livslängd.

Hur många kilo en tvättmaskin klarar av att hantera är viktigt att ta med i beräkning. Vår erfarenhet säger att allt som är från 7 kg är bra. När vitvarubranschen pratar tvättkapacitet i kg så menar vi torr tvätt och inte blöt. Det vanligaste som tvättas brukar vara mellan ca 3-4 kg men det är smart att köpa en tvättmaskin som har från 7 kg och uppåt för att möjliggöra större tvättar som inkluderar exempelvis underkläder, lakan, täcken, filtar, handdukar etc som ofta väger lite mer. Det blir också en ekonomisk besparing av att kunna köra allt i samma tvättomgång istället för att dela upp det i två omgångar.

Trummans volym, alltså kapaciteten, hur stor den är invändigt är särskilt viktigt för dig som vet att du kommer att tvätta stora tvättar i form av stora eller flera täcken, lakan, filtar eller mattor. Oftast är inte mått på tvättmaskiner särskilt viktigt att hålla koll på. Den finns ett standardmått som majoriteten av alla tvättmaskiner som finns på marknaden utgår från. Det måttet är 60cm i bredd och 85 cm i höjd. Man brukar säga 60cm och 85cm fast verkligheten är ca 59,5 cm och 84,5 cm, men det är för att de ska får plats i ett 60cm utrymme. Höjden kan variera något iom att tvättmaskinen har reglerbara fötter. Djupet kan däremot skilja sig lite mer. Det är egentligen enbart viktigt om du har tänkt ha en torktumlare som ska stå på din tvättmaskin.

Nuförtiden så tar de flesta tvättprogrammen längre tid än vad det gjorde tidigare. Det är för att de drar mindre vatten och ström. Det kan verka ologiskt men det liknar ungefär som att köra sakta och försiktigt med bilen för att minimera bränsleförbrukningen. Därför är det smart att välja en tvättmaskin som har möjligheten att korta ner ett program eller har ett färdigt program för de tillfällen som tiden är viktigare än miljö och plånbok.

Vår erfarenhet är att det är relativt enkelt att installera en tvättmaskin själv om man är genomsnittligt händig av sig. Det viktigaste att tänka på är att det finns tillopps- och avloppsvatten.

Förutom el och vatten så är det viktigt att skruva loss de delar som håller fast trumman när den fraktas och att med ett vattenpass ställa in så att tvättmaskinen står i balans. Det reglerar man genom att skruva på de fyra fötterna som finns på tvättmaskinen. Om ditt golv lutar väldigt mycket eller är ostabilt så rekommenderar vi att stabilisera upp med det som i vitvarubranschen heter vibrationsdämpare.

Om du känner dig osäker på att utföra installationen själv så kan man i varukorgen välja till frakt och installation. Det kan även vara en säkerhet för dig att om något skulle hända med din tvättmaskin eller något som är relaterat kring installationen, så har du kvitto och papper på att det är en professionell firma som har utför installationen. Det skulle kunna vara exempelvis; vattenläckage eller felmontering av el.