Diskmaskin bäst i test 2024

Ute efter en billig diskmaskin? Den billigaste diskmaskinen är den med lägst risk att gå sönder och som är billig i drift! Vi listar den bästa billiga diskmaskinen, mest prisvärda och den som är bäst i test.

Albert
Adam

Albert har som tidigare butikschef för en av Sveriges största vitvarukedjor omfattande kompetens och erfarenhet för att guida dig rätt genom vitvarudjungeln. Adam har i sin tur hjälpt flera ledande aktörer inom branschen med marknadsföring. Vårt mål är att du ska köpa billiga vitvaror som håller god funktionalitet och kvalitet – Läs mer om oss.

Upp till 50% rabatt just nu:

Billigast, Mest prisvärd  & Bäst diskmaskin 2024

 • Bäst billig: När vi valt ut den bästa billiga diskmaskinen så har vi valt ut den bästa av de billigare modellerna som finns på marknaden. Trots att den är billig håller den hög kvalité och prestanda jämfört med andra produkter i samma prisklass.

 • Mest prisvärd: När vi valt ut den mest prisvärda diskmaskinen så har vi valt ut den modell som är bäst i mellan-prisklassen. Den vi valt håller en hög standard till en rimlig kostnad. Den mest prisvärda anser vi är en smart investering.

 • Bäst i test: När vi valt ut den diskmaskin som är bäst i test så har vi valt ut den modell som helt enkelt är bäst på marknaden. Den erhåller bäst prestanda, högst kvalité och har de mest uppskattade funktionerna. Vi rekommenderar främst bäst i test-modellen.

Bäst billig diskmaskin 2024

Albert tipsar

Bra tänka på när du köper diskmaskin

 • Bredd – Det finns egentligen bara två olika bredder på diskmaskiner, eller snarare där diskmaskinen ska stå. Den absolut vanligaste bredden är 60 cm. Det finns även en kategori av 45 cm breda diskmaskiner som är lite mindre. I specifikationerna kan det däremot stå 59,5 cm eller 44,5 cm, men det är själva diskmaskinens mått för att den ska få plats i ett 60cm eller 45 cm utrymme.

 • Höjd – Höjden är reglerbar på alla diskmaskiner. Därför behöver du inte oroa dig för mycket om höjden du ser i specifikationen inte går hand i hand med det utrymme du tänkt placera din diskmaskin. Ett vanlig höjd, nästintill standard för alla diskmaskiner är en differens mellan 81,5-87,5 cm i höjd, alltså justerbar för att den ska kunna höjas upp mot din bänkskiva. I vissa fall kan det vara bra att hålla koll på höjden, t ex. om du har är väldigt gammalt kök som har en annorlunda standard (ofta låg bänkskiva) eller ett nytt kök från vissa köksleverantörer (ofta högre bänkskiva). Du kan alltid klick in på faktabladet som varumärket tagit fram och säkerställa detta.

 • Djup – Diskmaskinens djup är inte särskilt viktigt att hålla koll på inför ett köp. Den är anpassad för att matcha bänkskivor och utrymmen i köket. Men om du vill vara på den säkra sidan så kan du gå in i specifikationen och säkerställa mot din bänkskivas djup. Tänk på att om diskmaskinens djup är djupare än bänkskivan så kan det vara meningen att luckan ska bygga ut något. Så länge själva stommen eller chassit gå i linje med köksskåpet så är det bra.

 • Ljudnivå – Ljudnivån på diskmaskinen brukar vara viktig eftersom den körs relativt ofta och är i ett rum som man vistas i mycket, köket. Det mäts i Decibel som ofta brukar skrivas som dB. Vår erfarenhet säger att allt som är 44 dB eller lägre anses som tyst. dB mäts i logaritmiskt skala och kan därför vara lite svårt att förstå sig på. Man kan tänka att 3dB mer än någonting upplevs ungefär som dubbelt så högljutt. Därför är det viktigt att säkerställa detta innan du beställer din diskmaskin.

 • Varumärke – När man köper diskmaskin är det viktigt att välja ett varumärke som håller god kvalité och som har en bra eftermarknad i form av reservdelar. Vår erfarenhet är att de varumärkena som är från tyskland och Sverige uppfyller det. Exempel på tyska varumärken; Bosch, Miele och Siemens. Exempel på Svenska varumärken; Cylinda, Electrolux, Elvita och Husqvarna.

 • Integrerad diskmaskin – Om du har eller vill ha en integrerad diskmaskin, alltså en diskamskin som du själv skruvar på en egen kökslucka som ska matcha och smälta in i köket, så är det viktigt att tänka på att den den luckan du tänkt sätta dit matchar med den integrerade diskmaskinen du beställer. Mät först din lucka, därefter kan du gå in på den produkt du tänkt beställa och läsa i faktabladet för att säkerställa att måttet stämmer överens med den du har eller den du tänkt köpa. Det är vanligast med denna typ om du håller på att bygga ett helt nytt kök eller om du har en sådan maskin sedan tidigare.

 • Bestickkorg eller toppkorg – Det klassiska är att diskmaskiner har en vanlig bestickkorg. Den nya klassikern är att diskmaskinen har en toppkorg som man drar ut högst upp i diskmaskinen och radar upp besticken. Fördelen med att ha bestickkorg är att man inte behöver ändra om sitt betéendemönster och kan göra som man tidigare har gjort. fördelen med toppkorg är att diskmaskinen rymmer mer disk totalt sett vilket är både bekvämt om energibesparande, därmed mer ekonomiskt.

 • Snabbprogram – Nuförtiden så tar de flesta diskprogrammen längre tid än vad det gjorde tidigare. Det är för att de drar mindre vatten och ström. Därför är det smart att välja en diskmaskin som har möjligheten att korta ner ett program eller har ett färdigt snabbprogram för de tillfällen som tiden är viktigare än miljö och ekonomi.

 • El och vattenförbrukning – Eftersom en diskmaskin drivs av både el och vatten så blir det viktigt att säkerställa att du väljer en energi och vatttensnål diskmaskin. Om ni är en stor familj eller köra många diskmaskiner av annan anledning, så finns det mer pengar att spara in jämfört med om du bor i exempelvis ett singelhushåll.

 • Vit eller rostfri Det är många som försöker hitta en diskmaskin som ska ha exakt samma kulör som en annan vitvara i hemmet. T ex att den ska matcha spis och kylskåp i kulör. Vår erfarenhet är att om man är ute efter en vit diskmaskin som ska matcha övriga vita produkter i hemmet så räcker det med att man köper vilken vita diskmaskin som helst. Samma sak gäller om man är på jakt efter en rostfri diskmaskin. Det är helhetsintrycket som bestämmer. Tänk själv, har du någonsin varit hemma hos någon där du har identifierat differens på kulören mellan en diskmaskin och en spis? Eller differens på kulör mellan vita väggar och vita köksluckor? Troligen inte. Därför rekommenderar vi att inte fokusera eller fasta på denna detalj.

Köpa diskmaskin – Med eller utan installation

Vår erfarenhet är att det är relativt enkelt att installera en diskmaskin själv om man är genomsnittligt händig av sig. Det viktigaste att tänka på är att det finns el, tilllopps- och avloppsvatten. Det följer även med en tydlig installationsguide med alla diskmaskiner som du kan gå igenom steg för steg.

Glöm ej att köpa med ett läckageskydd som ska ligga under diskmaskinen. Den gör att om det skulle bli läckage bakom eller under diskmaskinen så rinner det fram och blir synligt för att du ska kunna identifiera läckan fort och inte riskera fuktskador i köket. Det är även ett krav från de flesta (kanske alla) försäkringsbolagen, för att hemförsäkringen ska gälla vid ett sådant fall.

Om du känner dig osäker på att utföra installationen själv så kan man i varukorgen välja till frakt och installation. Det kan även vara en säkerhet för dig att om något skulle hända med din diskmaskin eller något som är relaterat kring installationen, så har du kvitto och papper på att det är en professionell firma som har utför installationen. Det skulle kunna vara exempelvis; vattenläckage eller felmontering av el.