Diskmaskin 45 cm bäst i test 2024

Ute efter bäst diskmaskin på 45 cm? Med flera års erfarenhet inom vitvarubranschen så vet vi att den billigaste 45 cm diskmaskinen är den med lägst risk att gå sönder och som är billig i drift! 

Albert
Adam

Albert har som tidigare butikschef för en av Sveriges största vitvarukedjor omfattande kompetens och erfarenhet för att guida dig rätt genom vitvarudjungeln. Adam har i sin tur hjälpt flera ledande aktörer inom branschen med marknadsföring. Vårt mål är att du ska köpa billiga vitvaror som håller god funktionalitet och kvalitet – Läs mer om oss.

Upp till 50% rabatt just nu:

Albert tipsar

Att tänka på när du köper en 45 cm diskmaskin

  • Standardmått för 45 cm diskmaskiner – Diskmaskiner i 45 cm-klassen är idealiska för mindre kök eller begränsade utrymmen. De faktiska måtten kan vara något mindre än 45 cm, ofta runt 44,5 cm, för att säkerställa en perfekt passform. Det är viktigt att mäta utrymmet där diskmaskinen ska placeras noggrant för att undvika överraskningar vid installationen. Djupet brukar vara på cirka 55 cm (vilket kan variera något beroende på tjockleken på diskmaskinsluckan). Höjden är justerbar för att den ska höjas upp mot din bänkskiva. Oftast så går de från ungefär 81,5 cm – 88, 5 cm eller liknande. För att du ska kunna lasta och tömma diskmaskinen bekvämt, är det viktigt att tänka på utrymmet som krävs när dörren är öppen. Du behöver cirka 70 cm i höjd och 70 cm i djup framför diskmaskinen för detta ändamål.

  • 45-diskars ljudnivå och decibel – diskmaskinen ljudnivå är en viktig övervägande, särskilt i öppna planlösningar eller mindre bostadsutrymmen. Generellt så är 45 cm diskmaskiner svårare för tillverkarna att göra tysta än bredare diskmaskiner. Därför är det extra viktigt att säkerställa ljudnivån när du är på jakt efter en smalare diskmaskin än standardmåttet. En decibelnivå på 46 dB enligt energidekalen eller lägre anses vara en tyst modell av de smalare varianterna. Kom ihåg att ljudnivån ökar logaritmiskt, så små skillnader i dB kan ha stor påverkan på hur högt en maskin låter.

  • Val av varumärke –Att välja ett varumärke för en smalare diskmaskin kan vara svårare än vid val av vanliga diskmaskiner. Urvalet är mer begränsat eftersom efterfrågan är det. Därför tipsar vi dig om att välja ett välkänt varumärke som oftast står för kvalitet och är pålitlighet. Särskilt de svenska och tyska tillverkarna, såsom Cylinda, Electrolux, Bosch, Miele och Siemens, är kända för sin tillverkningskvalitet samt tillgänglighet av reservdelar.

  • Bestickkorg eller toppkorg – Det ryms inte lika mycket disk i en smalare diskmaskin som i en standard-bred. Konstigt va? Överväg om du föredrar en traditionell bestickkorg eller en modern toppkorg för bestick. Om du vill maximera din disk med samma yttermått så är toppkorgen något för dig, den kan frigöra utrymme samt bidra till bättre diskresultat och energibesparing. Men, välj den inredning du själv tycker om! 

  • Olika varianter av smala diskmaskiner – Det absolut vanligaste diskmaskinerna är de som kallas för inbyggd diskmaskin eller inbyggnadsdisk. Även Integrerade diskmaskiner finns (de som du monterar en egen lucka som är enhetlig med resten av köket). Om du funderar på en integrerad diskmaskin så är det viktigt att du mäter på luckan som tänkt skruva fast så att det måttet matchar den modell du tänkt köpa. Sen finns det också 45 cm breda – fristående diskmaskiner som är mest sällsynta, men dom finns! Det är maskiner som kan ställas helt fritt i ditt kök, alltså om det inte finns plats under bänkskivan kan den ställas i princip vart som helst så länge det finns el, vatten och avloppsanslutning tillgängligt. 

  • Snabb-, eco- & auto-program – De flesta diskmaskiner nuförtiden har snabb-, eco- & auto-program, men inte alla. Vi rekommenderar starkt att välja en modell som har dessa tre valmöjligheter. Snabbprogrammet är precis som det låter, den möjliggör att köra kortare program (som dock drar mer ström). Eco-programmet är perfekt om du inte har så bråttom, då tuffar den på med lägre energi, tar lite längre tid men belöningen kommer i samband med elräkningen. Auto-programmet är ett måste! Det är det progammet som kommer köras mest frekvent. Du trycker på autoknappen, sen på startknappen och sen är det klart. Autoprogrammet känner av när din disk är ren och anpassar därför el, vatten och tidsåtgång baserat på hur pass grumligt vattnet i diskmaskinen är. Om du väljer en diskmaskin utan detta program har du gjort bort dig.

  • El och vattenförbrukning – Eftersom en diskmaskin drivs av både el och vatten så blir det viktigt att säkerställa att du väljer en energi och vatttensnål diskmaskin. Om ni är en stor familj eller köra många diskmaskiner av annan anledning, så finns det mer pengar att spara in jämfört med om du bor i exempelvis ett singelhushåll. Kolla på energieffektivitetsindexet i produktbladet. Om en diskmaskin har 60.0 i EEI (energieffektivitetsindex) så betyder det att den drar 60% energi av vad en genomsnittsmaskin gör. Med ett bra index kan du verkligen påverka driftkostnaden på både kort och lång sikt.