Spis bäst i test 2024

Ute efter en billig spis? Efter många år i vitvarubranschen har det blivit uppenbart för oss att den billigaste spisen tenderar att vara är den med lägst risk att gå sönder kombinerat med låg energiförbrukning. Gå därför inte i fällan att leta spisar med låga ordinarie priser – Leta istället efter rabatterade spisar från välkända och välrenommerade vitvarumärken.

På denna sida hjälper vi dig med just detta – Här finner du nedsatta priser för spisar av hög kvalitet från välkända varumärken så som Cylinda, Electrolux och Bosch m.m. Vi tipsar även om den spis som vi anser vara den bästa spisen 2024.

Albert
Adam

Albert har som tidigare butikschef för en av Sveriges största vitvarukedjor omfattande kompetens och erfarenhet för att guida dig rätt genom vitvarudjungeln. Adam har i sin tur hjälpt flera ledande aktörer inom branschen med marknadsföring. Vårt mål är att du ska köpa billiga vitvaror som håller god funktionalitet och kvalitet – Läs mer om oss.

Upp till 50% rabatt just nu:

Topp 3 bäst spis 2024

Lägst pris & lagerstatus i samarbete med PriceRunner

Budgetval

Electrolux LKI6200S2W

Denna spis från Electrolux är det perfekta valet för dig som söker en pålitlig och prisvärd spis. Electrolux LKI6200S2W-230 kombinerar hög kvalitet med låg energiförbrukning tack vare sin avancerade induktionsteknik. Induktionshällen värmer upp specifika områden snabbt och effektivt, vilket gör matlagningen snabbare och säkrare jämfört med traditionella spisar.

Ugnen är utrustad med ett varmluftssystem som garanterar jämn värmefördelning, vilket resulterar i perfekt gräddade bakverk, pajer och köttbitar. Den jämna värmefördelningen gör dessutom att ugnen drar mindre el.

Ugnstegarna med flera nivåer erbjuder större matlagningsflexibilitet och gör det enkelt att nå dina rätter. För ökad säkerhet har spisen en sval och barnsäker ugnslucka samt ett mekaniskt barnlås som enkelt kan tas bort vid behov.

Prisvärd

Husqvarna QSI60340SW

Denna spis från Husqvarna är den mest prisvärda spisen på marknaden. Anledningen till det är för att den har bra kvalité, funktionalitet och beräknas hålla minst 10 år, vilket är lång tid i jämförelse med andra. Det är en induktionsspis vilket betyder att den är extra snabb, brandsäker och drar väldigt lite ström. Ugnen är en varmluftsugn och ger en snabbare och jämnare temperatur. Den är alltså både bra och billig i drift. Det följer även med 5 års garanti för att försäkra dig om att du gör ett tryggt köp. Den är perfekt för dig som är ute efter en både billigt och bra spis!

Premiumval

Husqvarna QSI65340SW

Denna spis från Husqvarna är den bästa spisen på marknaden med priset i fokus. Anledningen till det är för att den har bra kvalité, funktionalitet och beräknas hålla minst 10 år, vilket är lång tid i jämförelse med andra. Det är en induktionsspis vilket betyder att den är extra snabb, brandsäker och drar väldigt lite ström. Ugnen är en varmluftsugn och ger en snabbare och jämnare temperatur. Den är alltså både bra och billig i drift. Det följer även med 5 års garanti för att försäkra dig om att du gör ett tryggt köp. Den har även en automatisk rengöringsfunktion, stektermometer och många fler funktioner som du garanterat kommer uppskatta. Den är perfekt för dig som vill ha den bästa spisen och priset är fördelaktigt på både kort och lång sikt!

Alberts bästa tips vid köp av spis:

 • Säkerställ spänningen i ditt eluttag (230v eller 400v)

 • Välj helst en spis med induktionshäll

 • Välj helst en 60 cm bred spis om du har möjlighet

 • Välj en spis från ett välkänt varumärke

 • Välj en spis som har en stor ugn, automatisk rengöring av ugn och inbyggd stektermometer om du gillar eller lagar mycket mat

 • Köp spisen online och välj till frakt installation och bortforsling av den gamla spisen

Det finns flera sätt som hjälper dig att kolla vilken spänning du har. Det absolut vanligaste (ca 80%) har 400 volt i uttaget, men det kan även vara 230 volt och det är absolut bäst att säkerställa detta först.

Följ våran spänningsguide innan du beställer din spis:

Alternativ 1.
Kolla i proppskåpet om du har en eller tre faser som leder till spisuttaget. Om du har en fas så har du 230 volt. Om du har 3 faser så har du 400 volt.

Alternativ 2.
Om du kollar på typskylten på din gamla spis, som ofta sitter på utsidan av ugnsluckan, insidan av ugnsluckan, på yttersidan av spisen eller bakom spisen. Där framgår det vilken spänning din nuvarande spis har och kan därmed konstatera att du behöver en spis med samma spänning.
Ny spis, vilken kontakt | Byggahus.se
380-400 volt (3 fas kontakt)

Alternativ 3.
Om du drar ut hela spisen så kan du få fram vilken spänning du har genom att kika på spiskontakten eller eluttaget:

Perilex – Wikipedia
380-400 volt (3 fas kontakt)
Dessa spisar passar ditt uttag

VÄGGUTTAG SCHNEIDER ELECTRIC AAZ728331 PERILEX
380-400 volt (3 fas kontakt)
Dessa spisar passar ditt uttag

Flatstifts-uttag/stickpropp 25A till 1-fasspis förbjuds. - Fluxio.se
220-2300 volt (1 fas kontakt)
Dessa spisar passar ditt uttag

Om ingenting av ovan alternativ hjälper dig så kan det vara så att du har fast anslutning (ingen kontakt) och vi rekommenderar dig att du höra med en elektriker som kan mäta spänningen i ditt uttag och hjälpa dig att säkerställa detta innan du beställer din spis.

Här hittar du 230 volt-spisar

Här hittar du 400 volt spisar

 • 230- eller 400 volt – Det första du behöver reda ut är vilken typ av spänning du har i ditt uttag hemma. Det absolut vanligaste är 400v, alltså en 3-fas kontakt (Ser ut som en vanlig stick-kontakt bakifrån men har 3-4 runda piggar plus en platt pigg i mitten). Det innebär att du har 3 faser till din spis och du kan säkerställa detta genom att kolla på uttaget eller kontakten där din spis sitter idag. Du kan även kolla i ditt proppskåp om det är 3 faser till spisen eller inte. Om det inte är är 3 faser så är det 1 fas. Alltså en en-fas kontakt (den är rektangulär och har tre platta stift) och det innebär att du kan kolla efter en spis som har 230v.

 • Induktions-, glaskeramiks- eller gjutjärnshäll – Induktionshäll är det vanligaste och även det vi rekommenderar. Det går betydligt mycket snabbare, reagerar direkt på när du sänker eller höjer värmen, drar mindre ström och stänger av sig själv om du glömmer plattan på. Andra billigare alternativ på kort sikt är glaskeramikhäll eller gjutjärn. Fördelen med glaskeramik jämför med gjutjärn är att den är lättare att hålla rent och snyggare. Det som dock tala för Gjutjärnsplattor är att de håller väldigt länge och inte lika skört som glas.

 • Bredd & Höjd – Den absolut vanligaste bredden och utrymmet som en spis står i är 60cm och själva spisen är 59,5cm bred för att få plats i utrymmet. Utöver 60cm spisar så finns det också 70cm-, 50cm-, 55cm- och 90cm-spisar, men det är mer sällsynt. Eftersom det finns olika höjder på bänkskivor så är alla spisars höjd justerbar. Exempelvis mellan 850-936cm för att det ska kunna linjera din bänkskivas höjd.

 • Varmluftsugn – Vi rekommenderar att välja en ugn som har varmluftsfunktion. Det innebär att det sitter en fläkt inne i ugnen som ser till att det blir jämt temperatur i ugnen. Förutom att den maten man tillagar får ett bättre resultat så går det även snabbare och drar mindre ström som blir billigare i längden. Alla spisar som har varmugnsfunktion har även de klassiska lägena också, exempelvis över- och undervärme.

 • Varumärken och kvalité – Våra erfarenheter säger att de svenska och tyska varumärkena för spisar håller bäst kvalité och livslängd. Några exempel på varumärken från Sverige; Electrolux, Cylinda, Elvita och Husqvarna. Några exempel på tyska varumärken; Bosch och Siemens.

 • Volym och kapacitet – Det är vanligt att ugnens volym är viktig, alltså hur stor den är invändigt. Det här är verkligen en smaksak och finns varken för- eller nackdel. Om du är ute efter en stor ugn så är vår erfarenhet att Electrolux och husqvarna har de största ugnarna, ca 74 liter.

 • Rengöring av ugn – Förutom de klassiska sätten att rengöra en ugn så finns det ett fåtal ugnar som förenklar detta för dig. Två vanligare exempel på detta är katalys-emalj och pyrolysrengöring. Om ugnen har katalysemalj så innebär det att allt rinner ner till botten och det blir i princip endast den delen du behöver göra rent. Vid pyrolysrengöring så innebär det att den i princip är automatisk. Du behöver starta ett rengöringsprogram som går upp till ca 4-500 grader och bränner bort alla gamla matrester i ugnen. När den är klar så är det bara att soppa ut smutsen som liknar askar och samlas i botten.

 • Inbyggd stektermometer – Det finns spisar och ugnar som har inbyggd stektermometer och vår erfarenhet är att detta är en bra funktion om du gillar matlagning. Det sitter en stektermometer på insidan av ugnen som du sätter in i maten, därefter så ställer du in i displayen på spisen vid vilket gradantal som den ska pipa till. Du kan även följa vilken temperatur som maten har i realtid.

 • Installation – Vår erfarenhet säger att det är relativt enkelt att installera en spis själv om man är genomsnittligt händig. Om du har ett färdigt kontakt-uttag som är avsedd för spisen så är det ännu lättare än så. Det som kan vara lite svårare är om du är osäker på vilken spänning du har eller om det är fast anslutning, alltså inget uttag. Du kan alltid beställa hem spisen och därefter höra av dig till en elektriker som kan hjälpa dig att säkerställa elen om du är osäker.

  Om du inte vill utföra installationen själv så kan du också i varukorgen välja till frakt och installation. Det kan även vara en säkerhet för dig att om något skulle hända med din spis eller något som är relaterat kring installationen, så har du kvitto och papper på att det är en professionell firma som har utför installationen.